Dijous 7 de febrer
Jornada de visita a escoles. Recepció i desplaçament.
Visita 1. Fundació Marta Mata. Saifores (Baix Penedès)
Visita 2. Escoles innovadores de Barcelona.
Divendres 8 de febrer. Sala Prat de la Riba
9.00- 9.15h
Recepció dels participants i lliurament dels documents
9.15-10.45h
Inauguració oficial a càrrec de  Josep Vallcorba, director general del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya; Xavier Riondet, president d’Héloïse, i Joandomènec Ros, president de l’Institut d’EStudis Catalans. Amb Mireia Montané, presidenta de la WFATE, i Philippe Meirieu, expresident de l’Associació Héloïse
Conferència 1: “Pedagogies de la democràcia i de la resistència a Europa al segle XX i avui dia”, a càrrec de Philippe Meirieu. Universitat Lumière Lyon 2. Moderadora: Mireia Montané.
11.15-13 h.
Conferència 2: “La història de l’educació a Catalunya: lluites, resistència i democràcia. Els cinc itineraris proposats a Catalunya”, a càrrec de Conrad Vilanou, Universitat de Barcelona; Joan Soler, Universitat de Vic, i Sylvain Wagnon, Universitat de Montpeller. Moderador: Jordi Garcia.
13-14.30 h
Comunicacions. Moderadors: Josep Gallifa i Francesc Martínez.
Aportacions sobre:
Pedagogies de la democràcia i de la resistència. Ser educador en una societat democràtica en crisi. Recerca d’identitat, cohesió social i llengües. Una educació democràtica: constribucions i respostes als nous reptes.
15.45-17.45 h
Taula rodona 1: “Ser docent en una societat democràtica en crisi”, amb la participació d’Ignasi Garcia Plata, Ferran Ruiz, Xavier Besalú, Anna Pagès, Begoña Román i Eloïsa Valero. Moderadora: Francina
Martí.
18-20h.
Assemblea de socis d’Hèloïse (Sala Puig i Cadafalch)
Dissabte 9 de febrer. Sales Pi i Sunyer i Pere i Joan Coromines
9.15-10.45 h
Taula rodona 2: “Cohesió social i llengües”, a càrrec d’Anna Cabré, Martí Teixidó, Neus Lorenzo, Daniel Cassany, Xavier Vila i Mariona Casas. Moderadora: Mercè Gisbert.
11.15-13 h
Experiències d’escoles i institucions educatives. Moderadora: Carme Amorós i Joan Rué.
13-14.30 h
Conferència 3: “L’escola de Ginebra: construccions internacionalistes polifòniques”, a càrrec de Rita Hofstetter i Frédéric Mole, Universitat de Ginebra.
Sessió de cloenda, a càrrec de Xavier Riondet, president d’Hèloïse, i Maria Coromines, presidenta de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC.